Drogurile

          Drogurile pot varia de la cafeina prezenta in inofensiva ceasca de ceai sau cafea, la substante care intra in compozitia drogurilor mortale, vandute ilegal.

          Alcoolul si tutunul
          Alcoolul este probabil cel mai comun drog. Acesta actioneaza asupra creierului in doua moduri. Este un anestezic ce amortizeaza senzatii si sentimente, este de asemenea un depresiv, ce incetineste actiuni si reactii. Alcoolul il poate face pe cel care-l bea sa se simta mai fericit, mai spiritual si mai increzator. Cu toate acestea, ca in cazul multor droguri, doar cel care il consuma se simte astfel, ceilalti vazand lucrurile cum sunt ele in realitate.
           Majoritatea oamenilor pot sa-si controleze consumul de alcool. Acestia sunt "bautori sociali", iar alcoolul se gaseste in magazine, baruri si restaurante. Insa abuzul de alcool este o problema grava in multe tari, fiind strans legata de accidente rutiere, crime, sinucideri, violenta si abuz sexual.
          Puterea alcoolului, ca viciu, este evidenta atunci cand o persoana dependenta de acesta inceteaza sa-l mai consume. Aceasta persoana poate suferi de anumite simptome ale renuntarii la alcool, de pilda delirium tremens. Acestea cuprind transpiratia, tremuratul, greata si halucinatiile.
          Nicotina din tutun este un drog consumat pe scara larga in societate. Fumatul frunzelor uscate ale plantei de tutun este foarte nociv din punct de vedere fizic. Fumatul poate provoca unele forme de cancer, cum ar fi cel la plamani si gat, poate, de asemenea, cauza boli ale inimii si ale vaselor sangvine, probleme ale plamanilor, ca bronsita, precum si tulburari la copiii nenascuti ai unei femei fumatoare.
          Aceste boli sunt provocate in special de alte ingrediente din fumul de tabac, cum ar fi vaporii de tar si monoxidul de carbon. Persoanele care inspira fumul de tigara in mod regulat (fumatorii pasivi) se afla si ele in pericol.
         
          Barbituricele
          Aceste droguri create in laborator sunt uneori prescrise de medici pentru alungarea insomniei si nelinistii, in calitate de "somnifere" sau "calmante". Sunt, de asemenea, recomandate persoanelor care nu pot supravietui, datorita faptului ca sunt prea agitate si speriate tot timpul.
          Barbituricele sunt prescrie mai rar in zilele noastre iar folosirea lor este supravegheata cu atentie. Aceasta datorita problemelor din trecut, inclusiv abuzul, dependenta fizica si psihologica.
          In doze mari, barbituricele produc efecte similare cu cele ale alcoolului. Simptomele incetarii folosiri acestora sunt foarte grave, uneori fatale.

          Amfetaminele
          Fabricate si ele in laborator, aceste medicamente sunt denumite "excitante". Cei care le folosesc se simt energici si alerti. Aceste medicamente accelereaza reactiile chimice ale organismului, producand energie. Au fost folosite, candva, ca tablete pentru slabit. Problema este ca, de multe ori, consumatorul este tentat sa mai ia o doza, pentru a se simti din nou energic. Acest fapt duce la obisnuinta si la dependenta psihologica.

          Marijuana
          Marijuana, denumita si canabis sau hasis, este extrasa din canepa. Cel care o consuma se simte relaxat, tihnit, mai constient de ceea ce-l inconjoara si mai capabil de a fi increzator si creativ. Cel ce priveste din afara, vede opusul acestor stari.
          In general, si in comparatie cu alte droguri mai puternice, marijuana nu pare sa creeze dependenta. Cercetarile au demonstrat ca poate duce la probleme mai putin grave in comparatie cu alcoolul sau tutunul. In multe tari, unele grupari au incercat sa schimbe legile si sa inlature unele pedepse pentru consumul acesteia.

          Halucinogenele
          Halucinogenele reprezinta un grup variat de droguri. Unele sunt naturale, cum sunt "ciupercile magice" si mescalina din cactusul "peyote". Celelalte sunt create in laborator, ca LSD-ul, cunoscut sub numele de "acid"
          Aceste droguri au efecte dramatice asupra constiintei, a simturilor si a perceptiei consumatorului. Acesta poate avea halucinatii puternice si o astfel de "calatorie" poate fi extrem de inspaimantatoare.
          Cea mai mare parte a halucinogenilor nu creeaza dependenta fizica serioasa, iar pe termen lung nu par sa cauzeze o dependenta psihologica puternica. Acestia provoaca insa o toleranta in organism, iar oamenii au murit, chiar, sub influenta lor. De exemplu, consumatorul poate sa-si inchipuie ca este capabil sa zboare, si sa sara pe fereastra.

          Opiaceele
          Opiul, morfina si heroina se obtin din specia de mac denumita opiu. Acestea provoaca stari temporare de amorteala, liniste si chiar exaltare de fericire. In medicina, aceste dorguri se folosesc ca remedii contra durerii. Ele sunt insa deosebit de puternice si periculoase, putand provoca rapid toleranta in organism si dependenta serioasa. O supradoza poate chiar ucide. Renuntarea la consumul acestora se realizeaza sub supraveghere medicala, iar reactiile organismului sunt neplacute: friguri, crampe, greturi, transpiratie si tremuraturi.

          Cocaina si "crack"
          Cocaina este un praf alb, extras din frunzele plantei coca. Aceasta poate sa-l faca pe cel care o consuma alert si plin de energie, chiar euforic. Desi unii oameni pretind ca pot folosi cocaina ca pe un drog social sau "de recreere", ca si alcoolul, altii devin dependenti din punct de vedere psihologic de aceasta. Printre alte efecte se numara halucinatiile, paranoia si teama.
          "Crack" este o versiune modificata, din punct de vedere chimic, a cocainei. Este unul dintre drogurile cele mai puternice si creeaza dependenta. In unele zone consumul ilegal al acestora poate duce la jafuri, violenta si alte infractiuni.

Droguri comune


          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu