Bacteriile

          Bacteriile sunt plantele cu cea mai mare abundenta de pe Pamant si pot fi gasite in apa sarata, dulce, in aer , in sol sau in praf. Protoplasma lor este inconjurata de o membrana celulara tare, alcatuita in cea mai mare parte din proteine si nu din celuloza ca la alte plante. Ele nu contin cloroplaste, de aceea foarte putine dintre ele sunt capabile sa-si prepare hrana. Marea majoritate sunt saprofite sau parazite. Unele inoata (in apa sau in sange) prin miscarea uneia sau mai multor flagele si toate sunt foarte mici, circa 0,0001 mm.
       
          Bacteriile se reproduc prin fisiune binara: protoplasma se divide in doua, fiecare continand jumatate din nucleul initial. Ele pot atinge dimensiunea finala si se pot divide din nou dupa 20-30 de minute. Daca conditiile de mediu sunt prielnice, o singura celula poate produce sute de milioane de bacterii in doar 10 ore!

          Unele bacterii pot fi folosite intr-o gama larga de aplicatii practice. Cu ajutorul lor se produc untul si branza, precum si multe feluri de antibiotice, ca de exemplu streptomicina. Intalnim insa si bacterii patogene care pot provoca intoxicatii alimentare.
                                                                 


Structura bacteriilor


Bacterii intr-o picatura de substanta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu